Specialisaties

Specialisaties

 

Triggerpoint therapie:

Een spier is opgebouwd uit afzonderlijke spiervezels. In een normale ruststand is een spiervezel noch uitgerekt, noch samengetrokken. Wanneer er een triggerpoint in de spier zit dan blijkt dat de spiervezels in de rusttoestand op bepaalde punten meer samengetrokken zijn dan in het omringende gebied. Op deze punten is de spierspanning dus hoger en blijven de spiervezels zelfs in rust samengetrokken. Hierdoor ontstaat een lokale verdikking met een slechte doorbloeding waardoor afvalstoffen zich ophopen. Een triggerpoint kan worden gezien als een spierknoop: een bundeltje spiervezels dat zich niet ontspant, maar steeds strak aangespannen blijft.

 

Triggerpoints zijn dus voelbare verdikkingen in het spierweefsel die plaatselijk of op een andere locatie pijn veroorzaken. Het zijn spiervezels die continue in aangespannen toestand zijn waardoor lokaal de bloedcirculatie belemmerd is en afvalstoffen zich ophopen met alle gevolgen van dien. Door de verkramping zal de spier verkorten en pijn veroorzaken aan de aanhechtingspunten.

 

Afgeleide pijn is het meest kenmerkende voor een triggerpoint. Simpel gezegd is afgeleide pijn, pijn die je voelt op een andere plaats in het lichaam. Elk triggerpoint heeft zijn eigen kenmerkende uitstralingsgebied.

 

De therapie is gericht op het inactiveren van de triggerpoints waardoor de strakke spierstrengen die verantwoordelijk zijn voor de toegenomen spierspanning worden losgemaakt. Het losmaken van de spieren wordt gedaan d.m.v. triggerpoint compressie, er wordt een aanhoudende druk uitgeoefend op de triggerpoint. De pijn zal hierdoor afnemen. Ook de lengte van de spier moet weer genormaliseerd worden, hiervoor worden ook rekoefeningen gedaan.

 

Copyright © Trigger points

 

Medical kinetics:

Ieder mens is anders. Er is dus niet een ideale manier van bewegen. Wat voor jou de juiste houding en manier van bewegen is maak je in samenspraak met je eigen lijf en gecoacht door de MedicalKinetics teacher zelf uit. Ieder heeft een eigen programma altijd rekening houdend met zijn / haar mogelijkheden. Zelf ontdekken is het motto.

Je krijgt les. Dit betekent dat je ook iets leert. Hoe je lijf in elkaar zit, wat je moet voelen als je bepaalde bewegingen maakt. Dus niet zo maar wat liggen oefenen, maar bewust bezig zijn met je lijf.

Je krijgt zelfs huiswerk op, geen moeilijke ingewikkelde oefeningen maar kleine bewegingen die je erg simpel ergens tussendoor eens kunt doen en waardoor de resultaten van je training enorm zullen stijgen.

Doordat het lichaam in patronen driedimensionaal wordt bewogen zullen zowel de botten en gewrichten als de daarbij behorende spierketens steeds in zijn totaal worden aangesproken op hun functie.

Door bewegingen in de ruimte met wisselingen en variatie zullen dezelfde spieren steeds op een iets andere manier worden belast waardoor een veel natuurlijkere belasting ontstaat.

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © MedicalKinetics

 

Medical taping:

Medical taping is de verzamelnaam voor het tapen met de voor velen karakteristieke, fel gekleurde, elastische tape. Er zijn verschillende soorten tape (Curetape, Kinesiotape, X-tape) met allemaal een vergelijkbaar uiterlijk en functie.

 

Medical tape kan worden toegepast bij veel verschillende soorten klachten. Toepassingen van de tape zie je tegenwoordig vooral terug in de sportwereld. Bij klachten aan het bewegingsapparaat wordt de tape vaak ingezet om gewrichten te ondersteunen, of spieren te beïnvloeden om spanningstoename óf juist afname te realiseren.

 

De tape kan ook gebruikt worden voor houdingscorrectie, zwellingreductie, pijnvermindering en het verbeteren van de huidconditie bij bijvoorbeeld littekens. Medical taping is dus enorm veelzijdig.

 

De medical tape kun je een paar dagen laten zitten. Deze is namelijk anti-allergisch, ventilerend en huisvriendelijk. Je kunt er gewoon mee douchen. Als je de tape gaat verwijderen, is het handig om deze eerst nat te maken. Het verwijderen gaat een stuk gemakkelijker als je de huid strak trekt en de tape van boven naar beneden van je huid afrolt.

 

Voor zover bekend zijn er geen bijwerkingen van de medical tape. Het kan zijn dat je je last van jeuk hebt de eerste twintig minuten nadat de medical tape is geplakt. Dat is niet erg. Als de jeuk langer dan twintig minuten duurt, is het beter om de tape weg te halen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © Medicaltaping

 

Slaapoefentherapie:

Wat kunt u verwachten van de slaapoefentherapeut?

De oefentherapeut benadert uw (lichamelijke/mentale) klachten en slaapproblemen vanuit een 24-uurs visie. De invloeden van uw dag lopen door in de nacht en daarbij zullen de gevolgen van uw slechte nachtrust doorlopen in de dag die erop volgt. Systematisch worden de onderliggende oorzaken en in standhoudende factoren van uw klachten en het slaapprobleem inzichtelijk gemaakt, aangepakt en opgelost.

 

De oefentherapeut helpt u met:

Inzichten die gezond slaapgedrag bevorderen.

Inzichten hoe uw klachten samenhangen met slaapproblemen

Hoge kwaliteit (adem- visualisatie- haptische en ontspannings-) oefenstof die op maat wordt gemaakt voor uw unieke verstoorde slaappatroon.

Cognitief gedragsmatige therapie (vlg J. Beck), gedachtentherapie die u weer positief of neutraal leert denken.

Gezonde copingstijl, dat wil zeggen: “U leert adequater en zeker ook rustiger omgaan met de gevolgen van uw slaapprobleem waardoor stress vermindert en u uit de vicieuze cirkel komt van slecht slapen”.

Afgestemd op elke leeftijdscategorie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © Francis Lanen

 

 

Wilt u meer weten?

Kijk ook eens in dit filmpje over trigger point therapie.

 

Of lees hier meer over medical kinetics.

 

Copyright © All Rights Reserved